wolferthegreat

Förstelärararnas konsekvenser...

Kategori: Allmänt



Nja, vet inte hur länge detta lärarattribut räcker, men känns ju lite förlegat. Har själv inte fått någon frukt så länge jag minns...
 
Det kändes istället som ett riktigt rejält lyft när nyheten om att vanliga, undervisande, icke administrativa lärare skulle få möjlighet att få sina arbeten belönade i och med "förstelärartjänster".
 
Och det blev ju sisådär när de kommunala instanserna skulle bestämma hur fördelningen skulle gå till, precis som det alltid varit tidigare när de kommunalt valda personerna ska bedöma vårt arbete....
 
Det blev till slut 7 stycken utvalda personer i vår kommun, varav en enligt rykten blivit återtagen av en anledning jag inte behöver nämna här... (Vilket i och för sig säger en hel del om de som har beslutat o fördelat de förstelärartjänster som varit tillgängliga.)
 
Över hela landet har de kommunala skolnämnderna tydligen bestämt att förstelärartjänsterna ska vara tidsbestämda på ett eller två år, vilket är helt emot intentionerna från ursprungsidén med reformen. De skulle ju vara bestående?
 
För att återgå till min kommun så finns det en del att syna... När det offentliggjordes vilka som blev utvalda ställde jag en fråga till vår verksamhetschef rörande valet och motiveringen därtill. Tyvärr fanns det tydligen ingen offentlig motivering, ja ingen motivering alls faktiskt, och redan där började jag få funderingar...
 
Som sagt tidigare var det 7 försteläraretjänster som skulle fördelas inom kommunen men INGEN gick till någon gymnasielärare!!! Ingen! F-n vad dåliga vi måste vara!
 
Jo, men faktiskt var det en av oss som fick den tjänsten. En dam som arbetar på IM och undervisar lite grundskolematematik. Men utan lärarlegitimation för gymnasiet och inte formellt behörig. Nu råkar jag veta att damen ifråga gör ett väldigt bra arbete, och har i min mening varit underbetald för det hon gör. Men hon är en samordnare och gör det väldigt bra. Problemet är att de här förstelärartjänsterna var till för UNDERVISANDE lärare som ska utveckla sina ämnen. MEN, hur går det till hos oss? Ska hon utveckla vår matematik 1,2,3,4 och 5?
Jag är helt säker på att kommunen har utnyttjat de statliga pengarna för att ge denna kvinna en skälig lön för det hon uträttar. Eller är det så att de styrande anser att vi lärare på gymnasiet inte gör ett bra arbete? Och i så fall... hur kan de avgöra det? Skäms på er kommunalpolitiker! Skäms!
 
Det finns mycket att undra över av valen i denna kommun. Märkligt många utvalda har förbindelser med de "högre" stående inom kommunverksamheten . Dessutom är det väldigt lätt att dra slutsatsen att kommunen använder de statliga pengarna för att löneutjämna de tidigare snedsatta lönerna?! Jag menar att det har verkligen hänt ett otal gånger tidigare. Tänker även på den genomsnittliga lönehöjningen på 4,5% som var för något år sedan. Jo det hade varit jättebra, om det inte hade varit för att kommunen därefter höjde undervisningstiden med ca 20 %!! De kommunala makthavarna har ingen som helst  förståelse för vårt arbete, varken här i Härnösand eller i någon annan kommun. När var de och pratade med oss om den tilltagande arbetsbördan senast? Jo, såklart att vi haft medarbetaresamtal med våra "mellanrektorer", men helt utan verkan. Har ALDRIG upplevt det som att de förstått vad det handlat om under alla mina år som pedagog.
 
Annars då? Tja, läste nyss en krönika på HEMAB om att TE-programmet verkligen har bra "skjuts"? Stämmer nog inte riktigt i mina ögon. Vi har definitivt haft det i alla fall, men tycker att det verkar som om att det är någon form av subtil verksamhet som pågår i laget. Och det kommer säkerligen så småningom att fälla den goda utvecklingen programmet haft på senaste tiden. Kanske är det jag som inte hör hemma där på något sätt. Möjligen att det är bättre att ersätta mig med någon dam som bättre smälter in i verksamheten, och gör programmet näst intill helt kvinnligt, och eventuellt har bättre kunskaper än vad jag har i mina ämnen.
 
Jag vet inte, men den riktning som programmet har just nu är det inte bra. I alla fall inte för mig, Tråkigt då vi i dagsläget har ögonen på oss från flera håll som något av förebilder inom Teknikcollege.
 
Nåväl, jag går inte under för det, blir bara förbannad på de som inte har koll på sig själva. Snart jul o nytt år!
Älgfilé snart inköpt o det ska bli sååå jkla gott!
 
Det här var ett riktigt tråkinlägg, men ändå mina innersta tankar nu! Ha´t Bra