wolferthegreat

Djupa tankar...

Kategori: Allmänt

 
 

Sitter och tittar på Nordea Mastersgolfen, som var en stor del av mitt tidigare liv (ja inte själva denna tävlingen  då, men golfen ;) ). Spelade säkert 4 rund per vecka på den tiden. Makalöst skönt att vakna tidigt och stå på start runt 06:00. Om det var fint väder på G såklart. Finns inget skönare än när solstrålarna spränger igenom morgondiset, och när värmen börjar tina upp kropp och själ

                                              .

Alltså… den här expertkommentartorn, den tidigare golfproffset Helen Alfredsson, är hon bra eller? Gillar henne och hennes avslappade attityd. Men kanske gillar jag henne mest för att hon är ” i lag” men Kenta? Ja, Kenta Nilsson, den där f.d. ishockeyvirituosen… från Djurgården? (visserligen blev han en överlöpare innan proffskarriären, men ändå en Djurgårdare).

 

                             
 

I övrigt är det full fart på skolväsendet i dessa tider, nationella och kursprov i de kurser man blivit tilldelade under läsåret. Och det är många tankar som ramlar runt innanför skallbenet för oss alla pedagoger, vi måste ju ha ett rättvist perspektiv på alla bedömningar som görs, och det är inte lätt att hålla ordning på allas prestationer och de visade kunskaperna under läsåret. Vi får intryck via den dagliga kontakten som inte alla gånger stämmer med de skriftliga prov vi bedömer under terminens gång.

                                              
 

Oj då, hoppsan… nu ringde en telefon precis när en putt skulle slås… Stackars golfspelaren som blev så störd i sitt arbete.

 

Vi har ett stort problem i vår skola… (ja förutom det lönesättande folket som inte har en susning om vad vi gör för våra trevliga elever)… DEXTER! Vårt närvaro- och betygsrapporteringssystem. Har arbetat på andra skolor där det fungerat alldeles utmärkt, men här i H-sand verkar det vara helt omöjligt att få ihop alla delar så att det flyter för alla inblandade parter. Alla skyller på något annat än sitt eget ansvar (som vi alla kanske gör i trängda situationer). Men… Är det verkligen vi pedagoger som ska ha kontroll och kunskap om det här? Har vi inte nog med undervisningen? Är det inte andra anställda, icke undervisande personal som ska sköta den biten? Ja, jag vet inte var ansvaret ligger. Men inte hos mig väl?

                                                          
 

Vårt gymnasium hade tidigare en målsättning att vara Sveriges bästa skola. Men… Hur, hur ska det gå till när löneutvecklingen ligger genomsnittligt på ca 1,7 % (detta innevarande läsår enligt arbetsgivaren), och undervisningstimmarna har ökat från tidigare 504 h/år till den numera 550 h/år de senaste åren? Orkar faktiskt inte ens nämna min pedagogiska ledares motivation till det... Dessutom tillkommer mycket tid för allt annat som INTE hör till våra ursprungliga uppdrag. Och ser jag på min egen löneutveckling borde jag sluta med det här, sämst utveckling och ligger för lågt jämfört med andra kollegor. Kan vara så att jag inte duger som pedagog efter ca 40 år i yrket, vet inte säkert, men det kan vara så i alla fall om jag uppfattat min arbetsgivare bedömning av mitt utförande.

Det var ett (i mitt tycke) ett överaktivt pådrag från ledningen inför det besök vårt fina gymnasium skulle få av skolinspektionen i höstas. Det trycktes riktigt mycket på alla inställsamma planer för att inspektionen skulle blidgas. Men… Hur i helsike ska vi, fotfolket, klara av alla jämställdhetsplaner, likvärdighetsplaner, likabehandlingsplaner och läsa igenom allt som hör därtill, om vi inte redan som pedagoger har det sittande i kroppen? Har vi inte det som en gemensam värdegrund innan och utan inspektionens besök? Och om inte, är man då pedagog? Och varför har då inte skolledningen inte upptäckt det? Kan inte förstå att de ledande personerna inom skolväsendet, i hela landet, kan ha så otroligt dålig kontroll på vad deras personal gör och INTE gör?

Den individuella lönesättningen, som ska ske enligt en tidigare överenskommelse mellan facken och kommunerna, är bara ett stort skämt. Själv har jag årligen haft ett samtal med min pedagogiska ledare, där vi samtalade om vad jag gör förutom min ålagda undervisning, för att senare bli kallad till ett meddelande för att bli delgiven min nya lön. De pedagogiska ledarna landet runt har ju inte en susning om vad varje enskild pedagog utför i sitt arbete. Och hur ska de kunna ha det när de inte är ute i själva verksamheten? Sätter de lönen på vad andra säger, eller hur går det till egentligen? Har inte en susning hur de bedömer varje anställd. Men vi pedagoger förväntas att ha det för varje enskild elev? Öhhh….? Va?

 

Nu börjar solstrålarna tränga in på min balkong, så…

 

Ha en skön och välbehövlig helg på er!

tänkte....

Kategori: Allmänt

skriva om en händelse från veckan, men fick inte för L.R...... ;(

Full fart i H-sand...

Kategori: Allmänt

Efter att ha somnat framför TV:n i soffan redan innan hockeyn var slut igår kväll, vaknade jag mycket tidigt för att vara lördag och mig. Redan 09:00 faktiskt!! En tur till COOP och sen till byns lilla torg.
 
Där var det full fart och massa folk, nästan som på T-centan hemmavid, och kul tänkte jag. Äntligen kanske det händer nåt skoj. Men så såg jag polisspärrningar och helikoptrar, va f-n er'e nur'å?
 
Fick klart för mig att det är SD som ska ha torgmöte. Så då blev "Röda Näsan" genast mer intressant för mig.
Hoppas bara att det inte blir massa bråk och uppståndelse. Vi har faktiskt demokrati i det här landet, ja även här i H-sand. Jag är helt övertygad om att bråken kring deras möten bara värvar fler röster. Ju mindre rubriker de får desto mindre röster, oavsett om det är pga bråk eller något annat.
 
Annars är värme utlovat till idag, så det blev lite vitt att sippa på min fina balkong, trodde jag. Kan bli så bara det slutar blåsa så f-bannat!
 
Och då värmen sätter in kommer också det jobbiga ljudet av motorcyklar... Jättejobbigt för mig som tidigare varit knutte i drygt 8 år, och saknar en hoj långt in i hjärtat. Höll på att krevera förra sommaren, och det blir säkert inte bättre i år. Måste bara ha... Saknar min fina Suzuki GT 750, "vattenbuffeln" även kallad....
 
                                
 
Har googlat på flera hojar, men ... dyrt! Dyrt sa Bill, jättedyrt sa Bull....
 
Trevlig helg på er!

Strilande regn...

Kategori: Allmänt

Bloggen har legat nere ett tag nu pga. utebliven inspiration och lite andra orsaker, men känner nu för att printa ner något.

Har under den senaste tiden försökt att slappna av mentalt och fysiskt från arbetet, som har tagit allt för mycket energi det senaste läsåret, men det är svårt…

                        
 

Det smattrar skönt härutanför nu. Känns som nästan som ett sommarstril faktiskt.

Förmodligen tycker de flesta att det är något fel på mig, men jag tycker just nu att det är skapligt skönt att höra regnet strila neråt på mina fönster och höra det där småsmattrandet här utanför lägenheten. Tycker även ner det obehagliga björkpollenet ner i marknivå om det pågår ett tag till. Och dessutom påminner det mycket om den varma tid som snart kommer. (?)

Ljudet har även en lugnande inverkan på mig, som på säkert många andra, och jag har den senaste tiden känt ett stort behov av det. Har lyssnat mycket på Sally Oldfields ”Waterbearer”  för att få just den här känslan. Och jag har verkligen behövt det.

                                           
 

Annat då.. tja, de här kanske...

Turbulensen efter min blogg från slutet av november spökar fortfarande och är ännu inte avslutad vad jag kan tolka. Den har tydligt avspeglat sig i min löneutveckling pga. min oförmåga att ”inse konsekvenser av mitt handlande”, som det så väl uttrycktes. Tydligen är det så att det gäller enbart mig och ingen annan, och därmed indirekt sanktionerar anledningen till VARFÖR jag skrev bloggen. Likaväl har ett uteblivande från ett (1 och det första) AP-möte nyligen (arbetsplatsmöte), vilket jag verkligen inte är ensam om att ha gjort, samt ett uteblivande från ett eftermiddagsföredrag, haft en stor betydelse för mitt minimala lönepåslag. Och eftersom jag aldrig noterat att det tidigare förekommit närvarokontroll, ställer jag mig frågan vem tog närvaro just exakt dessa tillfällen? Mysko i mina ögon, så jag drar slutsatsen att de sökt just min närvaro. Eller...eller... kan det ha varit så att någon i mitt arbetslag har vidarebefordrat denna frånvaro? Ja, jag vet inte men arbetslaget visste ju att jag skulle arbeta på min arbetsplats istället, Att jag sedan satt kvar och arbetade på min arbetsplats till 18:30 med släpande pedagogiska uppgifter båda gångerna har ingen betydelse. Varför vet jag inte, det är i alla fall en åsikt som min närmaste chef har, trots att jag haft min värsta och tyngsta period någonsin som pedagog. Visserligen bad jag inte om tillstånd för detta, men han är väl insatt i mina arbetsförhållande.

Och mitt arbete med mina elever spelar då en mindre roll på min duglighet som lärare. Det är min slutsats av det resonemang min pedagogiska ledare för. Och då ställer jag frågan, hur ska en lärare som ger all sin energi för eleverna och själva undervisningen kunna få en välmotiverad löneökning om det är andra kriterier än den pedagogiska som är huvudsaken? Jag vet inte, men det har varit så i många år nu och det verkar inte bli någon annorlunda bedömning nu heller. Jag har varit pedagog bra länge nu och anser mig själv inte sitta fast rutiner, men hur ska jag agera för att få en rättvis lönesättning? Ska jag då minska mitt elevengagemang för att ägna mig åt andra saker? Och i så fall vilka saker? Koordinatorsysslor eller nåt? Ja, jag vet inte... Ja, just det, en rättvis! Säger inget mer om det, utan hänvisar till den kulturanalys som finns, där det med eftertryck påpekas den orättvisa arbetsbelastningen.

Men trots mina negativa åsikter finns det en god potential på vårt gymnasium med många goda och blivande goda pedagoger. Men... men vi måste ha ledare som vet vad deras anställda är kapabla och dugliga för, och inte lyssna på omdömen i andra hand. De pedagogiska ledarna måste ha insikt i verksamheten och hur ska de få det? Enkelt, umgås med oss på lektioner istället för att lyssna på andrahandsuppgifter, som i regel är väldigt subjektiva!!

 

Annars väntar en tung arbetsperiod nu med fyra kursprov, gymnasiearbetesgenomgång, slutkontroll av elevernas studieplaner, uppföljningsprov, betygsättning och gud vet vad.......

Tänkte på det där med gymnasiearbetet... Varför, varför är inte ALLA lärare handledare? Varför slinker en del undan? Och varför är inte ALLA klasshandledare?

Fortfarande åsikter om gymnasiearbetet... Det här året har INGEN haft det i sin tjänstefördelning. Undrar just hur många kommuner i landet som haft det? Vi hade ett seminarium i höstas med en inhyrd person från Sundsvall, och han höll på att svimma när han hörde att ingen hade det i sin tjänstefördelning!!! Och vad hände då? Jo, en av våra pedagogiska ledare ställde sig upp och förtäljde hela kollegiet att ledningen verkligen hade en plan för det här... Ok, då undrar jag mest ... Hur var den planen och när kommer den?  

Nähä, nu skiter vi i det här och knallar iväg till bingen...

Natt på er