wolferthegreat

Tisdag em...

Kategori: Allmänt

Eftermiddagen började med en introduktion till experiment med en engelsman som verkligen kunde konsten att accelerera... sitt prat! Högt tempo och inget att förmedla vidare till den som eventuellt läser det här ;). Dock inget nedsättande om föreläsaren! Fortsättningen av denna eftermiddag innehöll besök på det stora kontrollrummet.
I samlad trupp innan "inruset"
Förstå om man kunde lira lite dataspel här ;)
Sen var tisdagen över, en kort samling och sen middag i vår sköna restaurang! Gonatt tisdag!

Tisdag...

Kategori: Allmänt

Började med "Introduction to Particle Physics I and II" Och som förelästes på engelska med en italiensk rytm. Antonino Sergi var namnet på denna person. Tämligen ung och mycket kunnig över hela spektrat. Fortsatte med del III nu på onsdagsförmiddagen. Börjar bli mycket att hålla reda på nu... ;)
Tisdagen fortsatte sen med en svensk professor, som verkligen såg ut som en professor ska göra! Tord Ekelöf från Uppsala universitet, som förklarade varför denna forskning är nödvändig!
Sedan... Lunch i den otroligt sköna miljön på vår restaurang 1! Så här ser det ut under lunchtider... Myller...
Så hinner inte mer nu, snart samling för avresa till Geneve och en något senare hemkomst idag onsdag :) Ha det gott därhemma från två numera mer vetande personer!

Acceleratorer...

Kategori: Allmänt

... är som sagt en viktig del här i Cern. Igår efter lunch fick vi en beskrivning av de olika typerna som existerar och hur funderingarna går inför framtida acceleratorer. För att komma ytterligare en bit framåt i forskningen om materians uppkomst, krävs mer och mer energi i de partiklar som ska kollidera. Cerns stora cirkelformade accelerator , LHC (ej att förväxla med Linköping Hockey!), kan i dagsläget skapa en energinivå på 3,5 TeV, och kommer under 2014 att förbättras så att protoner kan få energin 7 TeV. När då två protoner krockas, är vi uppe i det dubbla! Som en energijämförelse, kan vi ta en fluga som flyger med hastigheten 0,2 m/s och har massan 0,00006kg. Då har flugan en kinetisk energi på ca 7 TeV! ( 1 elektronvolt (eV) har energin 1,602*10^-19 Joule). Ok, den här flugan har energin 7 TeV, men den har 36 tusen trillioner atomkärnor. I LHC har VARJE proton samma rörelseenergi inom något år. Nog med fakta nu... Den här killen har arbetat en längre tid på Uppsalas universitet så han kunde svenska han... Roger Ruber
Sist denna första dag i Cern, åkte vi och tittade på ett ställe där de testade alla nyinkomna magneter för att se om de håller måttet... ;) Kommentarer till bilderna följer efter, och trots att klockan nu endast är 20:30 på tisdag kväll är vi alla jättetrötta, så jag bara måste vänta med en fortsättning... Och imorgon em o kväll är det GENEVE! Måste vara utvilad då! Och spana in bilderna o go'natt från Cern
I de två utstickande rören nederst far protonerna! I ena röret moturs, i det andra medurs!
Kommer ni ihåg att efter förbättringen av accelerationstunneln LHC, så var de tvungna att avbryta uppstarten pga tekniska problem? OK, ser ni de små svagt rosa "plupparna" nästan mitt i bild? Där var felet! I en enda av alla de som finns i den 27 km långa tunneln!
I sådana här tunnlar är säkerheten viktig såklart! Därför har man utrymningsvägar ifall det händer något oförutsett! ;)
Här testas en ny magnet. Kolla på mätdatan! SER NI TEMPERATUREN? Hallå de e inte 17 grader Celcius! De e 17 grader KELVIN! Dvs - 256 grader Celcius!!! Till sist... Så här såg det ut till frukosten i morse, tisdag! GOTT, GOTT GOTT och GOTT IGEN!

Fortsättning måndag

Kategori: Allmänt

Fick inte tillgång till internet först på eftermiddagen, så det blir några på en gång som ni märkt. Här följer lite bilder från dagens övningar med lite kommentarer.
KL.07:00 i morse...från mitt hotellfönster! Gott!!
Inte sååå pjåkig utsikt från restaurangen de här heller. Alptoppen i bakgrunden? Mont Blanc förståss ;) Men som sagt, vi var inomhus hela dagen. Här börjar föreläsningspassen med Lennart Jirden och Mick Storr, våra organisatörer, och en engelsman som var otroligt lätt att förstå...
Nästa pass hölls av en svensk (Thomas Pettersson, som är nån slag chef här nere), introduktion till acceleratorerna, som är forskarnas viktigaste redskap här, och Thomas tillhör skaran av skaparna till dessa. Därefter Workshop! Jippie... Vi fick med mycket enkla medel skapa en"Cloud chamber" där vi kunde detektera myoner från den kosmiska strålningen. En österrikare vid namn Gerfried Wiener skötte det hela (som för övrigt är otroligt lik en av mina barns kompisar)
Se så han bygger... Själv skötte jag den lite mer riskabla hanteringen av den "torra isen", som har en temperatur på -78 grader C. :) Undrar om vi ser nåt sa Calle? Undrar just det sa Annika från Ö-vik.
SÅKLART VI SÅG!!! Va trodde ni med såna här framstående personer? Nu börjar det dra ihop sig till sängdax, trött så ögonen blöder... Och det här ovan var bara förmiddagen. Återkommer om resten Gonatt Svedala!

GOD MORGON

Kategori: Allmänt

Upp och äta frukost kl. 07:30, nu väntar en fullspäckad dag med föreläsningar och lite guidning.
 
Om restaurangen såg tom ut igår, kan jag säga att det var ett myller av folk under frukosttiden, restaurangen har flera olika avdelningar och lika fullt överallt. Engelskan, ryskan, franskan, tyskan bara haglar in i öronen. Verkligen sånt som jag gillar...
 
Fortsättning följer...

GENEVE

Kategori: Allmänt

 
Så var vi då framme... Här får man verkligen passa sig! Vi blev fullkomligt bombarderade av bosoner, elektroner, positroner, kvarkar, antimateria och annat löst flygande föremål!
 
 Någon snö att tala om finns inte här ännu, mer än på topparna runt  omkring.
 
Men gissa vad den här vilsne resenären gör då?
 
 
Jo, ser ni att bandet är tomt? Saknar han kanske något? Jajamen, bagaget stannade i Munchen så det blev lite snopet för stackarn, speciellt när mitt kom först av allas bagage ;).
 
Hur som helst kom det till rätta lite senare.
 
Vi tog buss Y som går ända fram till Cern, men då funderade vi... Vi började resan med Y-buss, kunde man då ha tagit den ända fram hit?
 
Vi kom trötta och slitna fram till ett ruggigt och blåsigt Schweitz, och vi fick tillstånd att komma in på området av den snälla vakten, som för övrigt endast pratade franska, vilket är varken Calles eller mitt favoritspråk att prata. Genast till incheckning på hotellet, inspektion av rummet som är bättre än väntat, spanade in sängen och det räckte för att ta en tilltagen tupplur på ca 2-3 timmar. Det var riktigt gott!
 
Kl.19:00 var det första mötet med våra handledare och organisatörer för veckan. Det visade sig att 4 lärare från Hudik var med oss, och de har haft 6 st elever här nere i en vecka redan. De håller på med deras PA- arbete här, tänk vilken höjdare för dem! Dessutom deltar två lärare från Ö-vik, en från S-vall och en från Ö-sund. Information haglade i lagom takt, bl.a. hur vi kunde få access till Cern trådlösa internet.
Gemensam middag och vi sitter här bland alla möjliga typer och åldrar. Hur fascinerande som helst. Toppforskare, nobelpristagare, "fellows", stundenter, andra besökare och doktorander från hela världen, och det känns som om alla tillhör samma familj. Helt fantastiskt!
 
 
Nåja, nu var det här en sen middag så just när kortet togs var det ganska så lugnt. Mannen som står upp är vår handledare Lennart Jirden, som kom hit för tre års studier för ca 40 år sedan... och inte åkt hem ännu, och kommer inte så att göra enligt honom själv. Kan förstå att folk gärna stannar här så länge det går.
 
Den här söndagen var absolut den längsta dagen jag varit med om! Phuu, men efter middagen blev det sängen igen och somnade redan 21:30!

EN KVARKARES RESA...

Kategori: Allmänt

Lördag ca kl.10:00 vaknas det efter en lite orolig nattsömn. Nu väntas frukost, städning, diskning, packning o.s.v. under dagen. Och vips, så stog Calle och jag på Härnösands busstation och såg bussen rulla in vid 23:40. Nu så, börjas det. Var fruktansvärt trött och tänkte försöka sova under resan, men det var helt lönlöst! Avundsjukt lyssnade jag på Calles dämpade snarkningar...Suck.
 
 Efter det snabbaste uppehållet någonsin i Tönnebro, var vi framme vid Arlanda kl 05:00 och hade nu 3 timmars väntan på "takeoff". Trodde vi... Det var någon som hade bestämt att klockan skulle ha en timma till just under denna söndag, så vi hade 4 timmars väntan! Men... de gjorde inte så mycket, då hade mer tid att läsa igenom den förberedelseuppgiften vi fått tidigare.
 
 Planet lyfte något försenat, och jag som var sååå trött hamnade långt bak och somnade nästan direkt, skönt var det. Väcktes dock av några yngre med sådanadär röda utslag i ansiktet, som tjattrade om "tjejen som bhaa gjorde slut, och bha kul vi hade på... liksom bha"i sättet bakom. Kan vara lite irriterande stundtals... Tills jag hörde" blabla...  ROMA...blabla", så jag var ju bara tvungen att vända mig om och prata med grabbarna, som var runt 18. Jodå, de var på väg till Rom för att se Romas kvällsmatch mot Udinese, och sen stanna 3 dagar till. Irritationen försvann och grabbarna steg verkligen i mina ögon. Roma ligger mig varmt om hjärtat, så...
 OK, mellanlandning i Munich, och vidare till Geneve. Allt flyter på!