wolferthegreat

Acceleratorer...

Kategori: Allmänt

... är som sagt en viktig del här i Cern. Igår efter lunch fick vi en beskrivning av de olika typerna som existerar och hur funderingarna går inför framtida acceleratorer. För att komma ytterligare en bit framåt i forskningen om materians uppkomst, krävs mer och mer energi i de partiklar som ska kollidera. Cerns stora cirkelformade accelerator , LHC (ej att förväxla med Linköping Hockey!), kan i dagsläget skapa en energinivå på 3,5 TeV, och kommer under 2014 att förbättras så att protoner kan få energin 7 TeV. När då två protoner krockas, är vi uppe i det dubbla! Som en energijämförelse, kan vi ta en fluga som flyger med hastigheten 0,2 m/s och har massan 0,00006kg. Då har flugan en kinetisk energi på ca 7 TeV! ( 1 elektronvolt (eV) har energin 1,602*10^-19 Joule). Ok, den här flugan har energin 7 TeV, men den har 36 tusen trillioner atomkärnor. I LHC har VARJE proton samma rörelseenergi inom något år. Nog med fakta nu... Den här killen har arbetat en längre tid på Uppsalas universitet så han kunde svenska han... Roger Ruber
Sist denna första dag i Cern, åkte vi och tittade på ett ställe där de testade alla nyinkomna magneter för att se om de håller måttet... ;) Kommentarer till bilderna följer efter, och trots att klockan nu endast är 20:30 på tisdag kväll är vi alla jättetrötta, så jag bara måste vänta med en fortsättning... Och imorgon em o kväll är det GENEVE! Måste vara utvilad då! Och spana in bilderna o go'natt från Cern
I de två utstickande rören nederst far protonerna! I ena röret moturs, i det andra medurs!
Kommer ni ihåg att efter förbättringen av accelerationstunneln LHC, så var de tvungna att avbryta uppstarten pga tekniska problem? OK, ser ni de små svagt rosa "plupparna" nästan mitt i bild? Där var felet! I en enda av alla de som finns i den 27 km långa tunneln!
I sådana här tunnlar är säkerheten viktig såklart! Därför har man utrymningsvägar ifall det händer något oförutsett! ;)
Här testas en ny magnet. Kolla på mätdatan! SER NI TEMPERATUREN? Hallå de e inte 17 grader Celcius! De e 17 grader KELVIN! Dvs - 256 grader Celcius!!! Till sist... Så här såg det ut till frukosten i morse, tisdag! GOTT, GOTT GOTT och GOTT IGEN!

Kommentarer

  • A-C säger:

    Du får godkänt av textfröken;) Inte för att jag förstår så mycket av det tekniska men frukostplatsen ser väldigt ok ut;) Vi har haft snöyra, regn och tö i nämnd ordning. Men nu har det fryst på igen. Vi har haft en heldag uppe på universitetsområdet med en massa matnyttigt som Extens/Untis/Dexter, examensmål och betyg & bedömning. Vi är långtifrån klara så ni lär hinna ikapp;) Å när ni kommer hem ska jag berätta sanningen om St Petersburg:) Vilken cliffhanger va? Ha det fortsatt gott och njut av Geneve. Har aldrig varit där men det är säkert jättefint!

    2012-10-30 | 21:39:47
  • A-C säger:

    PS! Skön stil han hade professor Tord:)

    2012-10-31 | 14:23:17

Kommentera inlägget här: