wolferthegreat

Fredag...

Kategori: Allmänt

Såå, nyss hemkommen sitter jag vid köksbordet och knappar på laptopen i väntan på att den mörade ryggbiffen ska inta rumstemperatur och att de förkokta potatistärningarna ska svalna och torka. Blir säkert mumsigt med lite smält ädelost på köttet och lite beaujolais till.
 
 
 
 Har börjat svälla upp i halsen så jag inhandlade lite starkvara på apoteket "röda näsan". Blev en liten whiskey som jag egentligen inte gillar, nu när det är svårt att hitta "Teachers" ;). Nä, men klarar av att få ner det med lite the och honung. Känns lite bättre faktiskt.
 
 Vi i skolvärlden är nu inne i den mest hektiska perioden, maj borträknad såklart som är den mest arbetskrävande. Det är ju nationella prov i flera kurser inom en tvåveckorsperiod nu, och det ska delas ut en hel del träningsuppgifter på hela kurserna. Har för den delen haft ett prov för två veckor sedan som blev färdigbedömda nyligen. Det nya betygsystemet och dess provbedömningar gör att det tar så mycket längre tid att färdigställa resultaten med matriser och mallar. Men tolka mig inte fel nu, det är så mycket bättre ändå, trots att det ger ytterligare belastning utan någon form av nersättning i tjänsten. Tycker mig äntligen ha hittat en bra bedömningsmall så att eleverna förstår vad som krävs och vad de ska förbättra under kursernas gång.
 
Annars då? Första advent på söndag, men man kan tro att det redan varit...
 
 
Är det inte så att julpyntet ska tas fram första advent? Tror att det är så, är själv ingen anhängare av traditioner. Men det var massor av fönster här uppe som varit julpyntade under veckan som gått! Ni vet, adventsstakar, julgardiner och mycket rött. Men hallå? Om första advent numer är flyttad till veckan innan riktiga första advent, ska vi flytta fram julafton en vecka också då? Bara undrar. Massor av mina kollegor har tjuvstartat, så läser de det här lär jag bli påhoppad! Igen!
 
Ja, IGEN!  Den här fredagen har varit pikarnas dag, för både kollegor och elever... Under tio minuter igår kväll gjorde bottenlaget, det absolut sämsta laget i hockeyallsvenskan, Karlskrona, 5 mål på "Mesta Mästarna"!!
Ta mig f-n ofattbart! Håller de på med kan man undra! Visserligen härstammar jag från Blekinge, men HALLÅ? Oförlåtligt!
 
Nu blev jag så upprörd att jag fyllde på mitt the med mer whiskey.... uuurrrk. Fattar de inte vad de utsätter mig för? Enda trösten i bedrövelsen är att den elev som brukar häckla mest inte var i skolan idag! Får nog byta bild på FB snart, det börjar bli pinsamt löjligt att skylta med mina sympatier...
 
Övrigt inför helgen då? Nja, inte mycket att orda om, snickra ihop övningsuppgifter till mina elever i Fy B, Ma D och Ma 3c. Vill ju att det ska gå bra för alla i grupperna. Vi har mycket trevliga elever hos oss på Härnösands gymnasium och vi vill att de ska komma härifrån med bra kunskaper!
 
I övrigt blir det inget speciellt. Låter kanske tråkigt, men jag kan lova att det är ganska så skönt att bara lalla igenom helgen nu när det är så intensivt på arbetet!
 
Kände precis på köttet och potatisen nu, och rumstemperaturen är nu nådd, betyder snart foderdags!
 
Ha en go helg kamrater!

0-2...

Kategori: Allmänt

...och tre raka nu. Verkar som om krampen är på övergående och Elitserien kommer tillbaka till Mesta Mästarna! Själv har jag haft svårt att acceptera att styrelsen valde Challe Lallare som ersättare för Hardy! ? Frågetecknet för att jag undrar hur de tänkte?! Utropstecknet för att de tänkte galet! Ok, missförstå mig inte nu, Challe är en djurgårdare, och hans tid som aktiv i klubben finns fortfarande i mina tacksamma tankar...Det är ju så här jag vill minnas honom...
 
                            
 
Inte för att han håller på att dö precis, men han har säkert lidit en del för att hamna så här...
 
 
... i djupa bryderier. Jo, karl'n hade inget lätt jobb att ta över från Hardy, som för övrigt är en av mina stora favoriter, förstår faktiskt inte varför Hardy fick gå. Var han mätt på framgångar kanske? Jag vet inte, men det är väl så att när en förening går i stå, blir det tränaren som får gå!?
Ha, f-n vad bra rim de blev...
Hur som helst, sååå skönt att klubben börjar vinna igen, och jag hoppas och tror att Challe tycker detsamma trots att han misslyckades med att få laget på vinnande spår!
 
Tänk nu på att vi alla är DJURGÅRDARE!
 
Och har ni inte fattat de än, så... VÄX UPP!
 
Ha en go helg!
 

DIF & GULASCH

Kategori: Allmänt

Har nu avnjutigt en middag i form av gulaschsoppa, nej jag har inte gjort den själv utan...
 
                                       
 
Den är helt OK om man kryddar på den med lite vitlök (nåväl, rätt mycket faktiskt), och en skvätt turkisk yoghurt.
 
Tänker samtidigt på Djurgåår´n som nu äntligen drar hem en vinst. Tyckte själv att det var ett "nerköp" att ersätta Hardy N med Challe B. har aldrig haft förtroende för Challe som tränare, och förstår inte hur ledningen tänkte där...
Men inget ont om Challe, han är en djurgårdare och har bidragit till föreningens framgångar tidigare som spelare.
 
Nu så... nu vänder det för oss!!!!
 
 
I skrivande stund  5-1 mot masarna!
 
GO DIF!

VAKNAT!

Kategori: Allmänt

Långsamt och motvilligt har de små ögonlocken börjat öppna sig, medans hjärnan undrar vilken dag det är nu, är det igår eller har vi en ny dag? Lätt förvirrad reser jag mig och stiger upp för lite frukost och för att konstatera att det inte blir någon snö idag heller, men blött och fuktigt är det i alla fall. Då blir det till att jobba lite idag.
 
Lördagskvällen började med middag hemma hos AC, för att sen fortsätta med en -56a:s 56-årsfest på Jazz- o Bluesklubben Metropol!
 
                                         
 
Har hört mycket positiva saker om den här lokalen ända sen jag kom till den här sta´n, men igår var det första gången där för mig. Litet, trångt och lite sådär lagom slitet och ruffigt, precis i min smak! Det var lite krångel med ljudanläggningen och högtalarna kanske inte var av det bästa slaget, men det är ju sååå trevligt med PARTY! Eller hur? Tack Myran!
Bilden är från ett tidigare tillfälle, så här städat var det INTE igår! ;)
 
   
 
Sitter just och ser på skidtävlingar från Bruksvallarna. Känns lite orättvist att de ska ha snö och inte vi..blää.
Jo, i Bruksvallarna var jag ofta för länge sen, och då Ramundberget förstås. De är en av de få platser i Sverige som inte kör med snökanon, här åks de på natursnö vilket är en jätteskillnad! Därför anser jag att det är betydligt roligare skidåkning här än i Åre! Åre är överreklamerat pga partysugna besökare!
 
I övrigt är det snart jul igen. Har problem med de stora helgerna och julen är värst. Vill helst bara vara själv och kolla burken med lite ljus och glögg. Får se hur det blir i år. Burken är också lite småjobbig över jul- o nyårshelgen. Tänker mest på den reklam som rullar under den här perioden. Verkar som att det alltid är samma rulle ända in i januari. Minns den otroligt jobbiga SIBA- reklamen, uurrrk va tröttsam han var gaphalsen Fabian! Kunde inte de ha spikat igen lådan ordentligt, de som kidnappade grabben för många år sedan? Nja, de va kanske lite hårt sagt, men han var ju sååå jobbig!
 
I väntan på den helgen...
Ha en fin söndag!

Tankar om gårdagen...

Kategori: Allmänt

Sitter här vid mitt arbetsbord och filar på ett matteprov som ska köras imorgonbitti. Lyssnar samtidigt på grymt bra "Ten Years After". Glömmer bort dem ibland, men fick in dem idag, för sköna...
 Sååå, här är det jag sitter o tjötar på damerna omkring...
 
Som sagt, pausat nu och tankarna far såklart tillbaka till gårdagens fantastiska Z-tillställning! Säkert ett uttjatat ämne vid det här laget. Har själv dock lite gnäll o framföra...
 
TV4 ? Har de ingen som helst självkritik när det gäller vilka som ska få ledsaga tittarna genom idrottsevangemangen? Hallå? Står ta mig tusan inte ut med den där R.Perlskog längre! Jaja, jag vet att det finns en volymknapp på burken, men hur kul är det? Är det INGEN mer än jag som tycker han är sämre än sämst? Hur kan karl'n få fortsätta med sitt naiva, osammanhängande och "tidningenBusterliknande" dravel år ut och år in? Eller är han bättre än jag anser? Måste vara mig det är fel på, annars hade väl TV4-sporten tagit bort honom från den position han haft och tyvärr fortfarande har? Har i och för sig ruttnat mer och mer på den kanalen, men den här referenten är ju sååå kass! Vad var det han yrade om igår? Hörde ni hans passning till Sveriges alla barn? Jag höll på att rent av svimma när mannen klämde ur sig:
                                                       
"Glöm nu inte alla svenska barn att när ni ber er kvällsbön, glöm inte att be om att Zlatan ska få vara skadefri ett år. Glöm inte det barn, be för Zlatan"
 
Haha, han int klok den...
 
Undrar vad ni andra tycker, och vad tycks om Jens Fjellström?
                                    
För visst var det väl han som var bisittare igår? Visst var det väl han som sönderanalyserade ALLT? Men han är lite förlåten... han har ju lirat i Djurgååår'n! Men, visst är det arbetssamt att få precis allt analyserat?
 
Såå, nu har Herr Gnäll skrivit av sig lite, och då kan jag passa på att tacka Ingrid på jobbet för de goda Zlatanbagerierna, hmmm...kan man säga så? Nåja ni förstår säkert, finns ju bara intelligenta läsare här lr hur?
 
Återgår till mina arbetsuppgifter nu, så jag slipper sitta uppe halva natten! Och mer "TYA"! Rekommenderas att lyssna på!
 
Bajbaj

I väntan på...

Kategori: Allmänt

...kvällens debutmatch på "Friends Arena" gäller det att fixa iordning vad man har framför sig. Eller som en kollega sa "när det är fotboll på TV är det tillåtet att dricka nån öl och trycka i sig lite onyttigheter". OK!
 
Öl... check! Rostad macka med lite äggsmulor med finhackad lök och svart o röd stenbitsrom...check! Dator...check! Penna...check! Ta bort energisparläget på TV:n...check! Redo att göra klart matte 3c-provet...check! Ska bli spännande...check. Eller... njaaeeäää! Känner ingen vidare upphetsning för matcher som inte betyder något. Ok, kul att se den nya arenan, men i övrigt?
 
Apropå stenbitsrommen, röd o svart? Hmmm... vad färgar man med? Eller är firrarna tvåfärgade? Eller?
                                                                           
                                                                             
                                                     
Jo, ännu ett prov att göra och rätta. Det tar längre tid för det nu när vi arbetar efter GY11. Men jag är inte negativ till det, bättre innehåll i mina kurser iaf! Men vi har inte kompenserats för det här merarbetet, men o andra sidan, har vi någonsin blivit det med de senaste 20 årens ökade arbetsbörda?
Nu gäller det mina trevliga elever på natur. Trivs alldeles utomordentligt med den gruppen. Missförstå mig inte nu, trivs bra med alla mina elever!
 
I övrigt ingen snö idag heller...
 
Noterbart däremot är att en del kollegor redan nu går runt och suktar på våra, läs TE-programmets, lokaler som de säkert kommer att "fightas" för att få när vi väl lämnar och flyttar till universitetsområdet till nästa läsår. Ska bli kul och få se vilka som till slut tar över... :)
 
Ok, slut o heja swe?

INGEN SNÖ IDAG HELLER...

Kategori: Allmänt

                                                           GONATT!!

Nu är det stopp även här...

Kategori: Allmänt

                                      
 
Även den här njutningsvaran är numera cancerogent... Suck!
 
Oväntat lr?

GODISET....

Kategori: Allmänt

...börjar ta slut. Har lite "Matterhornchoklad" kvar, men inte mycket. Så gott bara...För ni vet väl att alpen på Toblerone är just Matterhorn? Så klart ni vet!
 
Har lite kvar men tar snart sluuuut! Suck
Ännu värre är att mina M&M redan är slut, och de e dubbelsuck! Nej,nej, inte de svenska, de innehåller ju inga giftiga färgämnen som de man köper på taxfree... Skillnad på smak, riktig skillnad!
De här är GODIS! Tar alltid slut fööör fort! Gift e gottis!

GOMORR´N

Kategori: Allmänt

Vaknar upp o vinklar upp persiennerna, och va får man se.... Ett j-kla regnväder! Suck! När kommer...
                                             ?
 
Trista vyer! Betyder att de här är en dag för att bara softa, räcker nog att borsta tänderna idag.
 
Hade som vanligt en trevlig afterwork med kollegor igår. Inte såå sent blev det, men lite diskussioner om lite allt möjligt. Fick bl.a. höra att det i den här lilla byn existerar en massa "hemliga" sammanslutningar, som folk blir invalda i, ett av dessa påhitt är en gymnasiesammanslutning, där intagningsvillkoren tydligen blivit väldigt lösa, men en intagningritual förekommer visst. Sammanslutningar där folk blir invalda och andra exluderade. Hahaha... fy f-n va otroligt TÖNTIGT, tycker iaf jag som är uppvuxen i en något, nåväl mycket större kommun. Verkar otroligt förlegat och som sagt, riktigt töntigt. Kan bara småle åt de inblandade.
Är det 2012 nu lr?
 
Men.. kom igen nu herr BORE, vi saknar dig!
 
Ha en fin helg till folket och tänk på att, som en annan medarbetare påpekade, idag är det Fars afton, imorr´n Fars dag och sen följer såklart Annandag Far ;)

Vardagslunken infann sig snabbt...

Kategori: Allmänt

Efter den härliga trippen till Cern börjar vardagen rulla in, solen skiner men ingen snö ännu. Bläähää...
Får roa mig med att plåga lite elever med matteprov idag. De sitter här djupt koncentrerade, och jag knattrar på min dator. Stackarna, inte för att mitt tysta knattrande hörs, men att sitta pressas av en elaking som mig. Jaja, visst låter det lite drygt att jag sitter o skriver blogg, samtidigt som jag ska ha koll på provet. Ingen fara med det, har faktiskt arbetat också, rastar bara lite nu...
 
Trodde jag skulle få besök av en närstående denna helg som kommer, men inte ett ljud därifrån, så det blir väl tji den här gången också. Får väl roa mig med mina kollegor då på nåt afterwork eller nå´t.
 
Ny curlinghall häruppe som snart ska invigas. Medlemsavgifterna ökade med 150%, till 2 000 kr! Va f-n har det blivit en golfklubb helt plötsligt?Snyggt jobbat! Ok, man kan få bli medlem för 1 200 kr också, men då krävs det några arbetsinsatser under säsongen.
 
                                                                                    ELLER
                                                                                                          
Nuså, skrivtiden slut och LUNCH!! Bajbaj

Slut på v.44

Kategori: Allmänt

Så är vi då hemma igen efter 18½  timmars färd. Resan har gått smidigt och bra, förutom 3 timmars väntan i Zurich, som ändå var OK! Stor flygplats med fin bar med utsikt över inkommande o startande flygmaskiner. Värre sitta på Arlanda i 3½ timme och vänta på att få åka en skumpig buss i 6 timmar... Men, det gick ju bra ändå... iaf för Calle som har I-Pad, I-Phone och I-"cansleeponthebus"...Jag har inget av det. Stackars mig...
  Hemma som sagt,  Men vars e snön? Inget åt det här hållet heller, för nu är det barmark och blött även där, men så här var det ju när jag for... URK!
 
Men åter till Cern. Ni har kanske märkt att det blev mindre o mindre text ju längre veckan gick, och det är inte så konstigt med det digra, tighta och välfyllda programmet vi hade. Från klockan 9 till 18 med ett ständigt informationsflöde blev vi ganska trötta.Så efter kl.18 blev det den härliga Restaurang 1 med lite löst tjatter och middag, följt av lite mer tjatter och sen hotellrummet. För trött då...
 
Hur som helst, sitter nu mitt i natten och njuter av min nyinköpta Martell, och tänkte skriva ner fredagens aktiviteter, som började med en laborativ övning. Vi skulle identifiera vilka partiklar som bildades vid en jonkollision genom att studera vilka "döttrar" som uppkom. Vi fick riktiga datavärden från en reell kollision, och via ett program i Linux analysera "döttrarnas" egenskaper, såsom rörelsemängd, laddning och krökningsradie, för att lista ut vilka typer av partiklar det var. Datan var tagen från ett riktigt försök som sagt, och en kollisionsdetektor kallad "Alice" som är en del av LHC ( Nejnej, inte Linköping hockey nu heller, inte de som spöade MoDo med 3-0 i Ö-vik).
 
Efter den här laborationen fick vi lite information om "Data Challenge", som innebär hur ett flertal datorer världen runt deltar i datalagringen. Föredraget hölls av en spanjorska vid namn Maria Alandes Pradillo, läs namnet högt och njut av orden. Damen pratade väldigt fort, och det var tur att projektorn hakade sig en stund så hon kunde andas! Hon överlevde iaf, kanske tack vare den pausen?
 
Efter en kort lunch var det så dags att besöka en annan gigantisk kollisionsdetektor, som låg längst bort från Cern räknat, eller närmast Jurabergen om man så vill (Jurabergen är det jag ser varje morgon när persiennerna åker upp). Buss dit såklart. Här ligger byggnaden helt ensam ute på ängarna.
 
Som sagt detektorn är gigantisk, tyvärr fick vi inte åka ner de ca 100 meterna ner och se den ir, men en bild i naturlig storlek hängde uppe, och notera lill-Calles storlek!!!
 
Imponerande eller hur?
 
Sist på programmet denna sista dag, var lite mingel och tack o så...
 
 
 
 
Om ni kommer ihåg, så är mannen som grejar bakom disken där Lennart Jirden. Han som organiserat hela veckan och gjort en enorm insats, sett till att vi och föredragshållarna höll tiderna, varit behjälplig på alla sett och en riktig norrlänning från närheten av Kalix! Ni ser att han har kortärmat? De hade han hela veckan plus sandaler, och då ska ni veta att i åtminstånde två dagar var det kallt, blåsigt och ruggigt i allmänhet. Dessutom badar han och hans vänner alltid i Genevesjön vid nyår! Med champagne och hög hatt :) . Helt enkelt en genomtrevlig person. 
 
OK, dags för en sammanfattning av veckan!
 
Har nog inte varit med om en så givande och intressant tillställning förr. Allt har varit över förväntan, och då ska ni veta att jag redan innan hade höga förväntningar på den här resan! Kan bara ödmjukt tacka Lennart och alla inblandade, även våra kollegor, som deltog! Ska jag leta efter någon form av besvikelse, skulle det vara att vi inte fick åka ner i själva tunneln och se hur det ser ut, och då heller inte de gigantiska kollisionsdetektorerna! Men det kunde ingen anklagas för, LHC var ju i bruk, dvs det var en massa protoner som snurrade runt i systemet nu, och därmed är tunneln stängd! Varför? Jo, det kan ni fundera på... Men hela systemet ska gå ner vid årsskiftet, och någon gång nästa år kan det öppnas för besök. Har ju tidigare nämnt att den ska uppgraderas så att partiklarna ska kunna dubbla sin energi innan kollision.
 
Avslutningsvis... Stort tack till alla som gjort denna resa möjlig, och tack Pia som distribuerade denna inbjudan till oss fysiklärare. Och tack Cern för att det blev ekonomiskt möjligt! Och tråkigt för min kollega som sitter bakom min rygg och inte följde med... sy babe, du missade något!
 
Nu gäller det för oss att leverera tillbaka till Cern i form av att skapa intresse för partikelfysiken, och kanske kan vi ordna så att det kan bli någon form av gymnasiearbete med hjälp av EU-pengar? De vill ju sååå gärna ha ner studenter dit!! Vi får jobba på det!
 
I övrigt för eventuella läsare: Bloggen slutar inte med det här äventyret, har ju många åsikter o tycker mkt så ibland kommer det att dyka upp knasigheter. Ha det så länge!
 

Torsdag

Kategori: Allmänt

Jaha, nu sitter vi här på restaurang 1 och summerar dagen, har t.o.m. börjat summera veckan som har varit helt otroligt bra! Dagarna har varit långa och fulla av information ända fram till kl18:00. Klockan är nu 21, och vi tar en öl efter maten. En sak är värd att nämna, kaffet!! Otroligt gott kaffe här, har t.o.m. skippat min obligatoriska kopp the för kaffet, o då e de gott! :) Ok, dagen började med Michael Doser, en mycket duktig och pedagogisk österrikare, som arbetar med antimateria och forskar på hur gravitationen påverkar antimaterian. Mycket intressant kan jag säga. Här är han under den teoretiska förmiddagen.
Alltså... engagerad eller?
Japp, ok väder ida mä.... ;)
Efter lunchen besökte vi Michaels arbetsplats där de framställer antimateria, främst antiväte. Antimateriafabriken!
Och just därnere är hans område...
Nästa besök var på Computer center, och här står alla servrar... o inte så få direkt.Det var så många servrar så det gick inte att täcka in med ett foto. Har filmat in det för den som är intresserad. Ni vet väl var WWW kommer ifrån? Jodå, härifrån CERN! Måste vara den mest nyttiga "spinoffen" ever?!! Bilden här visar den absolut, absolut FÖRSTA servern för www. Häftigt eller hur?
Såklart har Cern ett alldeles eget "Globen"
Och så här ser det ut innuti.
Här innanför finns "ATLAS", som är den största detektorn. Här låter man protoner kollidera med varandra och den här detektorn kan visa spår efter de flesta partiklar som bildas när protonerna slås sönder. Den finns 95 m ner i avgrunden och ingår i LHC, alltså i den stora partikelacceleratorn, 27 km:s.
Kontrollrummet för "Atlas".
Här är den stora detektorn på en gigantisk skärm i kontrollrummet. För att ni ska få en bild av storleken, kan jag säga att om ni tittar i underkanten av bilden, ser ni lite vita rektangulära rutor. Det är en normal människas storlek. Nej,nej inte skärmens storlek dummer, Atlas såklart! ;)Som sagt, den är gigantisk!
Nu har vi endast fredagen kvar... HJÄLP, en vecka till tack!!! Det har varit en mycket välplanerad och givande vecka. Kan inte tänka mig något bättre under höstlovsveckan än det här, någonsin! Vår ledsagare Lennart Jirdén har gjort ett mycket bra arbete med att organisera allt det här för oss. Ett mycket stort tack för denna veckan. Vi har visserligen en dag kvar, men hinner inte rapportera något då, de e ju "sista natten med g...." Så, Härnösand kl 23:25 lördag , Se till att det är vinter med snö då tack! Ses/ Mårre o Calle

LILLÖRDAG!!!

Kategori: Allmänt

Geneve.... Vi fick alla lite frågor om staden som skulle besvaras med hjälp av vägbeskrivning runt sta´n. Bra sätt att få känna hur det är i Geneve. Är inte så mycket att kommentera egentligen, men lägger ut lite bilder iaf. Ja, så här såg det nog ut mest hela tiden i vår grupp...
Jo, och det är tillåtet att gissa vilka de här ska vara... VI VET!
Jaa, va fn ska man säga...? Seriöst?
Geneves berömda vattenspruta, 500 l/s.
I väntan på maten efter en hel eftermiddags promenad. En del åt frukost, men vi andra åt mat!
Underhållning såklart!
Oväntat att lillhippin skulle prova eller hur :)
Så... Nu e "dinkan" 00:23 och snart uppstigning igen för att åter pressa in lite nya kunskaper. Börjar nu känna att det snart är hemresa... NEJ, jag vill inte!!! GONATT till folket!

Onsdag

Kategori: Allmänt

Om ni tittar väldigt noga på bilden kan ni se att detta är tidigt! Syns faktiskt på en del av oss, inga namn nämnda men....
Ok, sista delen av "Introduction to Particle Physics III" inledde den här dagen, återigen av Antonino Sergi, för att sedan fortsätta med databehandling av kosmisk strålningsdetektorer. Därefter studiebesök på en av de äldre acceleratorerna.
Och precis som jag har det hemma, finns det ett s.k. JS-rum. Ett utrymme för "braatthagrejer", dvs den som spar han har ;)
Så nu är förmiddagen avklarad och nu ska vi äntligen få vila våra små, och numer fullproppade, tänkarverkstäder. De e ju ändå onsdag och det är detsamma som...